Първи стъпки в залата?

Как да започнем с тренировките  – Начинаещи!

 

Какво да правим, ако сме начинаещи ?

Както знаете, всеки е тръгнал от някъде. Аз лично се лутах през годините, защото тогава нямаше много информация, нямахме телефони с интернет и четях списанията.

Затова в тази статия искам да ви улесня за да не се лутате и най-важното да не се контузите с безмислени натоварвания.

Първите дни в залата ще прекараме с леки тежести и повече повторения. Важно е да свикнем да изпълняваме чисто упражненията още от първия път. Няма нужда да слагаме големи тежести, защото дори и да имаме сила то още сухожилията и ставите ни не са подготвени за тях.

Напълно излишно е да отделяме ден само за гърди или за ръце примерно. В началото се тренира цялото тяло, за да се възбудят мускулите и да започне техния режим на работа, каквато досега не са имали. Така трябва да продължим поне 10 тренировки. Важно е да минем всички базови упражнения (в тази статия ще опиша какво значи базово упражнение и кои са те– кликнете тук). Също така и кардиото ще бъде включено в нашия план.

За да бъда по-точен и полезен за Вас ще ви дам няколко съвета за начало.

Започваме с по едно упражнение за всеки мускул 4 х 20 повторения. Така трябва да направим поне 4 тренировки, като всеки път сменяме упражненията.

След това може да направим по 2 упражнения за всеки мускул вече, с леко по-тежко 3х15. Това ще го направим с още 3 тренировки.

Последните ни 3 тренировки от началото, може вече да пробваме суперсерии, което значи да направим няколко упражнения без почивка. Отното ще използваме леки тежести, мускулите могат да бъдат гърди с гръб първи сет от по едно упражнение и за двете. След това нови две упражнения пак за тях 4х15. А след това бицепс и трицепс, отново 2 сета с по 2 упражнения 4х12. За финал крака и рамо 4 х (крака 20, а рамо по 12)